NORSKE UNGDOMMER ER LATE

Dette er et utrolig viktig tema. Et tema som ikke burde være et tema i det hele tatt, men slik er det blitt, dessverre. Det blir færre og færre jobber til ungdommen. Jobbmarkedet er ikke lengre interessert i å ansette ungdommer. Noe jeg på ett vis skjønner, men samtidig blir det galt å ta alle under en kam. Som i mange andre tilfeller blir ungdommen tatt under ett. Om noen gjør noe som ikke er greit, så ødelegges det for alle andre. Det kan vi bare tenke tilbake til barne og ungdomskolen. De truslene som “om ikke dere to slutter å forstyrre, må hele klassen sitte inne i klasserommet å jobbe.” I jobbmarkedet i dag blir ungdommen fremstilt som late, uansvarlige og useriøse. Dette fører til at det er vanskelig for ungdommer å komme seg ut i arbeidslivet. Flere går glipp av en mulighet til å tjene seg noen kroner, og i stedet være avhengig av foreldrenes økonomi. 

Det er mange ungdommer som står på, er flinke til å jobbe, er ansvarlige og pålitelig. Det er synd at vi har fått et stempel som lat, for det er ikke tilfellet for alle. Jeg forstår butikkeiere som ikke ønsker å ansette en som melder seg syk for kun forkjølelse. En som melder seg syk på grunn av en krangel med kjæresten, eller de som ønsker fri hver helg for å feste. Jeg forstår at noen mener vi ikke vet hva det vil si å være syk, eller hva det vil si å ha en jobb. Det er mange ungdommer der i mot som forstår, men ikke får en mulighet. Får ikke en sjanse til å vise hva de er god for. Får ikke en mulighet til å jobbe med det de ønsker, og kunne tenkt seg å studere. Det er blitt vanskeligere å skaffe seg en sommerjobb, deltidsjobb, kravet om å være 18 år blir det bare mer og mer av. Vi hører ofte ungdommer få jobb, men via bekjente. For det er slik det er blitt. Du må ha flere bekjente for å kunne få en jobb. For de som ikke har bekjente blir det å finne en jobb en tøff utfordring.

Jeg føler at noen ungdommer har fått det for seg at sommerferien den skal være fri. Er det rart? Familie bestiller sommerferie et år frem i tid. Usa, Frankrike, Mexico, Dubai, Bali…. you name it!! Ja, flere norske ungdommer er late. For flere blir lært opp til at utenlandsferie er et must. Sommerferie, vinterferie, påskeferie, det reises i de fleste feriene. Det er ikke lenger “morsomt” å dra på campingtur, kjøre noen timer unna for å være noen dager, eller rett og slett være hjemme å slappe av. Jeg vokste ikke opp med å reise hver ferie, eller reise i det hele tatt ut av landet. Det er flere som ikke har vært på en eneste ferietur, og jeg føler vi som ikke har fått et bilde av at “penger vokser på trær” vi jobber hardere. Gjerne si jeg tar feil, men det er slik jeg føler det. 

Det er et evig press med ferie, spesielt på skolen. Når du kommer tilbake fra en ferie er det ofte slik at man skal fortelle hva man har gjort i ferien. Det husket jeg veldig godt. Nå er det på ett vis blitt “ekkelt og flaut” om man ikke har noe å fortelle til skolen. Jeg syntes rett og slett det er latterlig hvordan ting er blitt. Flere ungdommer og barn lærer ikke lengre eller får den viktige utviklingen med det å jobbe for pengene. Det å ha ansvar, tjene egne penger og interagere med andre voksne mennesker. Det er flere barn og unge som ikke forstår hva det vil si å jobbe, det er tungt nok å ta ut av oppvaskemaskin noen ganger i uka, eller rydde rommet til helgen. 

Norske ungdommer er late, ja, men selvsagt ikke alle. Det er synd at det skal være en så stor utfordring å finne enn sommerjobb eller deltidsjobb uten å kjenne noen bekjente som kan hjelpe. Om denne utviklingen fortsetter, noe jeg tror den gjør. Vil færre og færre barn og unge lære seg viktigheten med å tjene egne penger, føle på å ha et ansvar og forstå bruken av penger. Jeg håper jeg tar feil, men jeg tror nok denne utviklingen blir å fortsette, og muligens bli enda verre. 

Siste innlegg