NRK DEBATTEN ER SOM ET INSEKT I ET GLASS

Jeg kjenner jeg blir provosert. All fokuset blir satt på bloggerne, noe som bare er en brøkdel av hvor stort dette egentlig er. Jeg blir forbannet for måten dette blir gjort på, og at dere prøver å få andre til å åpne øynene, men det virker ikke som dere klarer å se ting fra et annet perspektiv. Så kjære Kristin Gjeldsvik og Ulrikke Falck. Dere blir hyllet opp i himmelen, for dere er naturlig, ekte og står for deres sak. En sak som er større enn størst. Dere blir hyllet av mange for at dere gjør noe viktig og tar opp kampen mot det å fremme plastisk kirurgi, fillers, botox… you name it. Etter å ha sett nrk debatten i går ble jeg provosert, for å si det mildt. 

Først skal det sies at jeg syntes det dere gjør er viktig, jeg syntes det er flott. Jeg sitter ikke her å prøver å forsvare det å fremme plastisk kirurgi, for jeg mener heller ikke man skal fremme det. Jeg syntes bare rett og slett det hele blir feil. Kan jeg spørre dere… om Kristine Ullebø hadde posert likt som Ulrikke på bildet, det bildet med Jennifer Lopez. Hva hadde dere sagt da? Kroppspress!! For med en gang man er naturlig tynn,  osv.. så har man ikke den retten som Ulrikke eller andre til å legge ut et slikt bilde. Nå sier jeg ikke at Ulrikke er tykk bare så det er sagt. Det blir feil at Kristine legger ut lettkledde bilder siden hun er naturlig tynn og er fornøyd med sin egen kropp, men med en gang man har litt ekstra fett på magen blir man hyllet. Ser dere ikke det?

Jeg er enig i mye av det Falck og Gjeldsvik står for, men samtidig uenig i mye. Jeg er enig i at det nye normale er å dra en onsdag å fylle på leppene sine, snakke om silikon og botox blant vennegjengen. Jeg sliter selv med dårlig selvbilde, men jeg vill aldri legge all skylden på bloggerne. For det er ikke de som påvirker mest. Uansett hvor enn du går, med en gang du tråkker utenfor dørstokken møter du retusjert reklame overalt. Det er ikke lenger mulig å gå på butikken å kjøpe egg uten at du på en eller annen måte blir påvirket. Jeg syntes det blir helt feil å klandre bloggere i 18 års alderen. De er selv ungdommer som sliter og blir påvirket av samfunnet. Jeg forstår at bloggere må bli flinkere til å ta ansvar, og tenke to ganger over det man poster, men å gå så hardt ned på det som å ikke kan legge ut bilde av middagstallerkenen. Kan vi noe for hvordan restauranter velger å fordele maten på tallerkenene? 

– Kropp er kropp, svarte Ullebø kjapt.

– Kropp er ikke kropp. Kropp er en måte å skape identitet og å oppnå suksess, parerte Falch.

Vi lever i et helt annet samfunn enn det de tidligere generasjoner er vant til, og vokst opp i. Så Falck og Gjeldsvik er gull verdt i de eldre sine øyne. Det som ikke blir belyst er hvor vanskelig det faktisk er å gjøre det rette. For i dagens samfunn så er du heldig om du får høre du gjør noe riktig. Om du er fornøyd med din egen kropp er det feil. For da får du ikke legge ut bilde uten å virke selvgod, høy på seg selv og kommentarer som hore og stygg raser fort inn. Om du har mer fett på kroppen og legger ut et bikinibilde…. kommentarer som perfekt, modig og goals finner du flere av. HVORFOR? Falck svarer at kropp er ikke kropp. Kropp er en måte å skape identitet og å oppnå suksess. Så for Falck er det greit å legg ut videoer der hun danser rundt i trusen, synger naken i dusjen og videoer der puppene er i fokuset på videoene. Om Kristine hadde lagt ut det samme, hadde det blitt sett på som å ikke ta ansvar, skape kroppspress og være et dårlig forbilde. 

For å si det slikt så er det utrolig tøft å være god nok. Det er kjempe vanskelig å skal føle seg akseptert. Alt er vanskelig. For uansett hva du gjør blir det feil i enn eller annen sine øyne. Bloggere er de som skal ta ansvar for at 8 åringer blir presset ut av vennegjengen for at de ikke ønsker å operere seg, men Barbie, Elza i Frost, prinsesser generelt. De som virkelig lager perfekte maler av hvordan man skal se ut. Hva med de? De som sponser bloggere har et ansvar, foreldre? jeg kan fortsette, men det blir en lang liste. 

Har du noen gang fanget et insekt i et glass, deretter tar du et ark under for at du skal slippe det fri? Eller dreper du det med en gang? Jeg føler jeg kan sammenligne ungdommen med dette insektet i glasset. De føler seg innesperret, tankene flyver høyt og blir stresset med en gang de blir “fanget.” I denne sammenhengen fanget av regler. Arket vil jeg sammenligne med løsninger. For det er mulig å sette regler, men man må bli enige og ikke slå hardt ned. Glasset kan sammenlignes med presset, ansvaret og kravene som stilles til bloggerne. Bloggerne føler seg omringet av regler som skal følges, dette går utover motivasjonen og driven til å fortsette å jobbe. For uansett hva de gjør blir det aldri godt nok. Jeg prøver ikke å forsvare det å fremme plastisk kirurgi, men jeg mener at det er et enormt press fra alle kanter, og bloggere selv er ungdommer som prøver og feiler. La oss være det forvirrede insektet, men gi oss en sjanse til å prøve og la oss feile. Jeg føler ikke det blir helt rett å la ansvaret tynge på ungdommen, for det er flere der ute dette ansvaret skulle blitt fordelt på. Vil du lette litt på arket å inngå noen retningslinjer og regler alle kan følge og være enige om? For slik det er nå så står vi bare stanger hode mot hverandre.

 Processed with VSCO with a5 preset

Siste innlegg