ET MONSTER BAK SKJERMEN

Jeg blir rett og slett lei meg. Det snakkes og snakkes om at bloggerne tar plastiske operasjoner, formidler feil budskap og er rett og slett dårlige forbilder. Jeg syntes synd i deg som er på topplisten i bloggnorge, og har tatt en slags operasjon. Du må være bra sterk som person for å ikke knekke sammen. Jeg tror aldri jeg hadde klart å fått så mye hets, og fortsatt tatt mine små steg utenfor dørstokken. Jeg er sjokkert. Sjokkert over menneskene. Sjokkert over hva man får til å skrive i et kommentarfelt. Sjokkert over at mestparten er voksne mennesker.

Voksne mennesker som kommenterer at bloggere som har gjort plastiske operasjoner ikke er et forbilde. Ord som hjernedød, plastikk dukke, forkastelig, stygg og enda værre ord strømmer ut av munnen på voksne folk. Voksne folk som sitter å kritiserer ungdommer. Jeg skulle “likt” å sett at du hadde satt deg ned å snakket slik til din datter eller sønn. Det hadde du ikke gjort nei? Men over internett er alt lov, så lenge du ikke kjenner person så er det bare å kaste meningene sine i hytt og gæver uten å tenke seg om. Du som kommenterer at du ikke håper ditt barn vokser opp å får Sophie Elise som forbilde, da lurer jeg på om du rett og slett på hva du mener. Så du ønsker ikke ditt barn å oppnå suksess, oppnå sine drømmer og mål, klare å bygge seg opp en karriere alene i en ung alder, skrive en bok?? Få en egen serie?

Det tenkte du kanskje ikke på i det du satt å spammet kommentarfeltene med hatfulle meninger under tv2 sin nye artikkel om at Sophie Elise får sin egen serie. Alt som sto i ditt hode var at dette mennesket er dårlig fordi hun har valgt å ta plastisk operasjon. Du som skal være en støttespiller, du som SKAL VÆRE et FORBILDE. Et forbilde for dine barn. Du som skal lære dine barn fra de er små at mobbing ikke er greit. Nettmobbing er ikke lov! Men det er lov så lenge personen er i rampelyset? Er det sånn det er å forstå?

Jeg blir kvalm, og lei meg for at unge mennesker som velger å skrive om sitt liv, sine tanker, sine mål skal bli hetset. Unge mennesker som skriver om sine dypeste tanker, depresjoner, dyrevern, politikk, kjærlighetssorg. Alt det gode innvendig blir glemt, alt det gode en person står for og oppnår er glemt på sekundet, for så lenge vi ser pengene har gått til utseende er du null verdt.

Jeg kan være uenig i mye, men jeg er enig i at det er et enormt stort press på utseende, Som ung i dag å leve i 2018. Samfunnet i dag er kjempe tøft. Det er fokus på den minste ting når det kommer til hvordan vi ser ut. Det er nok ingen som ønsker at det skal være slik, og heller ingen som ønsker å være med å skape et større press. En ting er sikkert, det er ikke bloggerne på topplisten som skal få all hets for dette presset, det er millioner av mennesker som fikser på utseende.

Ikke missforstå meg. Jeg blir påvirket. Jeg blir påvirket i kjempe stor grad. Det betyr uansett ikke at jeg klandrer bloggerne og slenger ut alle mine tanker i sosiale medier om deres valg. Hva hjelper det? De er personer de og, som igjen er blitt påvirket? Det er forferdelig at det skal være slik, men enda værre er det at såkalte «voksne» mennesker skal sitte å spy ut av seg sine meninger, som ikke hører til virkeligheten en gang. Voksne mennesker som skal trå frem å være et forbilde. Utrolig godt forbilde der du sitter med kaffen i hånden, godt lent tilbake i sofaen mens du bruker tiden din på drittslenging av unge mennesker som lever i et jævla vanskelig samfunn i 2018. Hvordan tror du samfunnet er om noen år når dine barn er ungdommer? Bedre og lettere?

På senkveld for en stund siden deltok Trine Skei Grande. Der hun åpnet seg opp om det å få stygge kommentarer. Hun sa selv at hun aldri hadde sett et ungt menneske kommentere noe uhyggelig om henne, men voksne der i mot var det flere av. Det var de gangene hun satte seg ned å ringte disse personene som hadde kommentarer om henne. Noe som er kjempe tøft gjort. Dette var personer som hadde bilde av sine barnebarn, og derfor valgte hun å stille dem spørsmålet “er det dette du lærer dine barnebarn?” så begynte tankene å kverne litt hos enkelte, mens andre fortsatte å stå fast på sine meninger.

Uansett hvilken alder du er i dag, er samfunnet vanskelig når det kommer til skjønnhetsideal og kroppspress. Andre påvirkes lettere enn andre, men uansett hvem man er, hvor gammel man er så er vi mennesker. Mennesker med utallige følelser som spiller en stor rolle i hver våre liv.

  1. Er mye i det du sier, synes generelt det er mye netthets og mobbing på blogg for tiden.. Har tatt helt av.
   Ang operasjoner er eg ganske sikker på at folk med topp selvtillit ikke fikser på kroppen sin 😉 Og folk med topp selvtillit ser eg opp til 😉 Men det betyr ikke at eg ser ned på alle som opererer og fikser, det er jo i bunn og grunn opp til hver enkelt. Mennesker kan være gode forbilder på mange andre måter også 😉

  2. Doc og Dask: Alt for mye hets på blogg det er helt riktig. Ser også opp til mennesker med topp selvtillit, skulle ønske jeg hadde det, men slik er det ikke. Tror det er et fåtall av unge i dagens samfunn som klarer å ha topp selvtillit, men all ære til de som klarer å se bort fra all presset. Ha en fin dag videre!

  3. Virkelig et godt innlegg du har skrevet😊 desverre er det mange voksne som hetser overalt på sosiale medier, ikke noe særlig til rollemodeller nei😒

  4. Enig! Håper de skjønner selv en dag hva for noen mennesker de virkelig er. De som hetser har nok noe på hjertet, men får det ut i nettmobbing. Noe som er ett dårlig valg. Jeg tror også at de må se ting fra ett annet perspektiv, kanskje oppleve noe eller møte noen som får de til å åpne øynene LITT.

  5. Du tar opp noe veldig viktig her. Jeg har tenkt på det samme selv, tidligere i kveld. Jeg tenkte på hvor sterk disse unge toppbloggerne er. Det er så mye hat i verden, og voksne mennesker har behov for å få ut hatet de bærer på, og da er det kanskje enklere å spy ut dritt på kjendiser. De driter i alt det positive disse unge menneskene har utrettet. De leter etter feil, og angriper der de kan. Jeg har hørt at i dyreriket vil de som skiller seg ut med en skade f.eks bli angrepet der skaden er, og hakket ihjel. Flokken takler ikke dyr som skiller seg ut fra mengden. Av og til tenker jeg at mennesker ikke er så ulike dyr. Jeg er veldig glad jeg ikke er ungdom i denne tiden. Jeg tror det har blitt enda mer press på de unge, og ett kaldere samfunn. Da jeg var ungdom hadde ikke alle internett, og da måtte jo haterne plukke opp telefonen for å spy ut dritten. De kunne ikke gjemme seg bak en skjerm og være anonyme. Hvis alle måtte poste meningene sine i sitt navn så tror jeg det hadde blitt mindre av det.

  6. Christoffer Strøm: helt enig med deg, også tror jeg det har mye med at man ikke tenker over at den andre personen bryr seg eller har følelser akkurat som alle andre mennesker, bare de er i rampelyset.

  7. Maria: så enig i det du skriver, har mye med at man kan gjemme seg bak skjermen å glemme at personene er mennesker men følelser. Er synd at så mange skal føle en trang for å kommentere andre sitt liv på en negativ måte.

  8. Jeg fyller 50 til sommeren, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har skrevet en vond og mobbete kommentar til noen blogger. Jeg ser ikke poenget i sånt. Jeg synes man skal oppføre seg mot andre mennesker, som man ønsker at andre skal oppføre seg mot en selv.
   Og jeg tenker også at om man ikke har noe godt å si, trenger man ikke å si det.
   Så klart kan man ha meninger om ting, men man bør heller uttrykke meningene med respekt, og ikke med ondskap.
   Jeg må innrømme at jeg ikke leser noen av toppbloggene. Det kan vel telles på en hånd de gangene jeg har vært innom en av de bloggene. Men jeg er enig med deg i at de må være supersterke mentalt sett, som må tåle så mye hets. Jeg ønsker meg ikke i deres sko, og beundrer dem for at de er så sterke som de er.
   Det har hendt at jeg har sett TV programmet bloggerne. Da har jeg jo fått et lite inntrykk av hverdagen deres 🙂 Og jeg tror nok at den hverdagen ikke alltid er så enkel.
   Fint innlegg dette her synes jeg, setter et bra fokus på en uting 🙂

  9. Eva: Tusen hjertelig takk for fin kommentar. Kjempe bra det du skriver, og jeg er helt enig med deg, om man ikke har noe godt å si kan man holde det for seg selv. Jeg mener også at selvsagt skal man dele meningene sine, men på en respekt full måte, og ikke alltid kommentere andre sine liv, men heller velge å dele meningene sine om temaer som ikke fører til personangrep 😀 Ha en super dag videre!

  10. Veldig bra innlegg, og er veldig enig – eneste er at du nevner Sophie Elise. Tror mesteparten av peset hun får er pga manglende moral og gjentatte løgner. Hun er tatt så mange ganger i direkte løgn at hun ikke skulle fått skrevet blogg. En annen ting er at hun bruker «stakkars meg» hele tiden. Og det faktum at hun ikke kan skrive seriøse innlegg uten å klistre kroppsdeler opp i kamera på bilder og dermed setter fokus på operasjonene sine på en merkelig måte gjør at folk bruker det når de blir irriterte. Synd, men slik er det..

  11. Bunny Trash: Føler ikke helt du fikk med deg hva innlegget handler om da du skriver ” veldig bra innlegg” men neste setning rakker du ned på Sophie Elise. Dette er jo atter et bevis på at du har laget deg opp en mening om personen ut i fra det DU har sett og lest. Jeg tviler sterkt på at du er en fast leser av hennes blogg, og da får du ikke med hvor mange innlegg som hjelper andre, handler om viktige saker som trengs å bli tatt opp. Det er nettopp dette jeg poengterer flere ganger igjennom innlegget mitt. Man får med seg det med plastiske operasjoner, og dømmer ut i fra det, men glemmer å se på helheten. Ha en fin kveld videre!

  12. For det første; Det er veldig bra at du Alexandra, tar et oppgjør med de som tråkker på andre. Det krever mye energi å stå i mot de som snakker, som om de tror de vet alt- noe de selvsagt ikke vet. At- alle kommentarene fra voksne blir sagt som de gjør- kan man stille spørrsmål om….og prøve å finne svar på: Vi har to grupper av mennnesker som har to ulike “horisonter”. Den ene er de unge- de som har vokst opp i det sammfunnet som har vært her de årene de har levd, og det samfunnet som har vært rundt dem ,har selvfølgelig formet dem. Å være ung- har det fine med seg å se livet med “nye friske øyne”, de unge kan på en måte bare glemme det som har vært (godt og vondt), fordi selv om ingen snakker om det, så vil det de gjør, det livet de lever bli fremtiden, mye mer enn fremtiden til “den eldre garde”- som selvsagt vil dø fra verden før de unge. De gamle kan bare rasle med sablene og si hva de vil, men de unge kan ta det med stoisk ro- verden vil bli deres. Så , den andre gruppen: de “gamle”, som er rystet langt inn i ryggmargen over hva de unge gjør(noe de gamle har gjort til alle tider, bare å lese historie), og finner det de unge gjør, som umoralske handlinger og dårlig adferd/holdninger. Dette har de eldre alltid gjort, ved at de liksom skal oppdra “den oppvoksende” generasjonen til et bedre liv. I gamle dager skjedde det ansikt til ansikt, og i dag via et sosialt medium, som når tusner av mennesker. Jeg har prøvd å se disse to gruppene “utenfra”- og prøvd å finne ut hva som går galt. Begge gruppene har gode intensjoner- men det blir fullt kræsj. Men er nå egentlig konflikten ung og gammel? Kan vi klare å skille ut noe som er den egentlige årsak til konflikten? Det er ikke så mange ord jeg får plass til her, men skal prøve. Mange unge sier at samfunnet er tøft å leve i, tøft å vokse opp i og utvikle seg i. De eldre hakker på det de unge gjør for å prøve å lykkes: eksemelvis å ta plastikkoperasjoner. Men jeg vil holde fast på at selv om denne konflikten ser ut til å være mellom de unge og de eldre- finnes det en annen årsak. Denne årsken er mye sterkere enn alle unge og eldre tilsammen, og også helt stille- så stille at vi overser den. Denne snedige utspekulerte tingen heter: markedskrefter. Alt i dagens samfunn styres av denne usynlige kraften. Her er det mulig å skrive en hel bok- men la oss gå rett på sak for å tydeliggjøre konflikten. “Noen” i et blad, i en film eller reklame, klarer å skape et ideal. Og hvordan klarer de det? Med milioner av kroner- skaper de ideer, om at du må gjøre slik og slik for å bli vellykket. De pengene som denne gruppen fronter ting med, kommer fra salg av produkter, og så følger mennesker opp med dette, som igjen gir enorme millioner i innntekter og de har nye summer til nye reklamer og nye “verdier” for mennesket. Et konkret lettforståelig eksempel. I dagens samfunn er det som regel kvinnen som sminker seg. Dette gir milliarder i inntekter til kosmetikkindustrien. Penger de igjen bruker på markedsføring. For noen år siden var det et program på TV ang denne industrien, og der ønsker de at også menn skulle sminke seg. For at vi skulle bli penere? Lykkes bedre? få bedre selvtillitt? For å bli et bedre mennesker? Nei- for at dersom den andre halvdelen av jordens befolkning begynte å bruke kosmetikk ville industrien doble sine inntekter- og her snakker vi om milliarder. Her er noe av konfliktsmaterialet mellom de unge og de gamle. De gamle, som ikke hadde dette presset da de var ung, fordi denne industrien ikke fantes, vil at ungdommen skal gjøre som dem- ikke bruke “sminke”. De unge har hatt “dårlige forbilder”- nettopp de eldre, som ikke har klart å stoppe “moralen” fra denne markedsindustrien. Det er vi , som er eldre som skulle ha smekk på fingrene, vi sovna i timen, og var kanskje med på å finansiere denne industrien når vi var ung ved å handle hos dem. Jeg håper- mitt lillle bidrag kan være med på å belyse hvor det egentlige problemet sitter slik at motkreftene kan rettes dit de skal og ikke mellom de unge og de eldre. Kanskje ved å la alle mennesker slippe å underlegge seg et eller annet maktsystem, som ikke er ute etter å gjøre våre liv, lykkeligere, vakrere eller bedre- men enkelt og greit ute etter å gjøre seg selv rikere.

  13. Jimmy Madsen: Ser hva du skriver, men dette blir litt på siden av det selve innlegget handler om. Jeg snakker mest om språkbruken som blir brukt og at operasjoner blir vektlagt uansett hva personen ellers står for. At eldre kommenterer og prøver rettlede er og har bestandig vært tilstede, men det kan ikke sammenlignes med de ordene som blir brukt i dag i kommentarfeltene.
   Ha en fin kveld!

  14. Jeg har dessverre ikke så mye innsikt i hva folk skriver i kommentarfeltene- annet enn hva jeg har “hørt”- at det blir sagt mye stygt, og det er jo ikke bra. Ellers- prøvde jeg å “tenke høyt” om nettopp “språk og operasjoner”- og hvorfor det er slik….. men, det ble kanskje ikke tydelig nok. Jeg prøvde å få frem mulige årsaker til at det er slik. Uansett- lykke til med skrivingen ))

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg