DERFOR SNUR FORELDRE BARNET FOR TIDLIG

Du sitter kanskje å tenker, vent til din 1-2 åring hyler hele bilturen eller du må stoppe tusen ganger pga bilsyke barn. For det er flere som snur barnet for tidlig pga at de blir bilsyke, får dårlig beinplass, liten bil og misfornøyde barn. Dette til tross for at det er fem ganger høyere risiko for at barnet blir drept eller skadet i en kollisjon hvis barn sitter i en forovervendt bilstol sammenlignet med i en bakovervendt.

Viste du at små barn utvikler ikke evnen til å bli kvalm før de er et par år. Dette handler om utviklingen av balansenerven. De som blir kvalme bakovervendt, blir også kvalme fremovervendt. Dette handler ofte mer om å passe på egen kjørestil, ikke ha det for varmt, ikke gi barnet et stort måltid før du setter barnet i setet. Gevinsten ved å sitte bakovervendt er så uendelig mye større, enn å snu barnet pga kvalme.

En annen påstand er at barnet sitter med beina bøyd. Dette handler mer om våre følelser for barna. Vi tror det er ubehagelig, men barna er mykere og smidigere enn vi tror. Bare tenk deg til hvor lenge de kan sitte på knærne å leke.

Barnet protesterer høylytt. Er det barnet som bestemmer? Er det ikke du? Et barn som alltid har sittet bakovervendt vil heller ikke være vant til noe annet, men det finnes unntak, så man må vurdere selv. En løsning kan være å montere et speil i baksetet slik at barnet kan se foreldrene når man kjører. Et annet alternativ kan være å koble ut airbagen å ha barnet ved siden av seg, På denne måten får du bedre kontroll på barnet ditt. Dette anbefaler de i Sverige før du i det hele tatt tenker på å snu barnet fremovervendt. Sverige har kommet mye lengre enn Norge når det gjelder sikkerhet av bilstoler, og vi har mye vi kunne lært av dem.

Siste påstand er at bakovervendte seter tar for stor plass. Dette er en myte, det finnes bakovervendte seter som passer i de fleste biler.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg