HVORFOR BAKOVERVENDT?

Jeg vill ikke være mammapoliti, eller si hva du skal gjøre. Hva som er rett eller galt. Muligens handler det om mangel på informasjon. De fleste har fått med seg at det er anbefalt å sikre barn bakovervendt til de er 4 år, men hvorfor velger mange fremdeles å snu barnet før?

Vet ikke helt hvordan jeg skal ordlegge meg for å ikke skape reaksjoner, men ønsker bare å opplyse om sikkerheten av et barn i bilen om du ikke allerede vet dette. For det er utrolig mange der ute som faktisk ikke er opplyst om nyere informasjon når det kommer til sikkerhet. 

HVORFOR ANBEFALES DET Å SITTE BAKOVERVENDT TIL 4 ÅRS ALDEREN?

Om man skulle være så uheldig å havne i en ulykke med et barn som sitter bakovervendt, vil sete fange opp barnet slik at belastningen på kroppen blir fordelt jevnt fra hode til rumpe. Ryggen på bilstolen tar i mot barnet, dette fører til at ingen kroppsdeler slenges på,

Som dere vet er ikke barnets kropp ferdig utviklet. Den kraften som inntreffer i en kollisjon vil ikke være like kraftige som til et barn. Om barnet sitter fremovervendt er selene det eneste som holder barnet. Kroppsdeler som hode, ben og armen vil bli slengt fremover med en enorm kraft. Hode, nakke, armer, skuldre, ben og hofter utsettes for enorme skader, som oftest resulterer til dødelige.

Hodet til barnet er stort i forhold til kroppen, noe som fører til at belastningen blir større i en evt. kollisjon. Bildene i dag blir bare mer og mer oppgradert, og har mange sikkerhetssystemer som f.eks. setebelte og airbag som beskytter en VOKSEN kropp, en barnekropp kan skades og i værste fall drepes av dette.

Det mange tenker, er at i nyere biler er det ikke like viktig med bakovervendt som i en gammel bil, men det er faktisk omvendt. Det er enda mer viktig med bakovervendt i nyere biler. I gamle biler blir hele bilen deformert i en kollisjon, og mye av energien blir tatt ut på bilens deformering. Nyere biler deformerer seg ikke like mye, for å beskytte oss som sitter inne i bilen, men det igjen betyr at mer av energien i kollisjon taes ut på de som sitter i bilen. Derfor er det airbag og andre smarte systemer som fungerer for oss VOKSNE.

FORSKJELLEN PÅ BAKOVERVENDT OG FREMOVERVENDT ER SÅ STOR AT DET KAN DREIE SEG OM ET BLÅMERKE ELLER EN BRUKKET NAKKE.
-Kristin Øyen/TRYGG

Vi har alltid gjort det slik, og det har gått bra før sier du. Vi skal bare en kort tur hit eller dit. Ulykker skjer når som helst og hvor som helst. Uansett om farten er lav eller høy. Du kan ikke ta tilbake det som har skjedd. Jeg kunne ikke levd med meg selv om barnet mitt skulle blitt utsatt for store skader pga jeg valgte å gjøre det motsatte av det norske myndigheter anbefaler.

Det er ikke slik at når barnet ditt fyllet 4 år tåler det skadene som en ulykke påfører. For noen år siden var anbefalingen på 2 år, Nå er den på 4. Om noen år vil den nok øke. Det sikreste for barnet ditt vil være å sitte bakovervendt så lenge som mulig. de største bilstolene som er bakovervendte kan brukes til barn er rundt 120 cm. Gevinsten av å ha barnet bakovervendt er så mye større enn argumentene du har for å snu det for tidlig!

 

Her er et videoklipp for å få bedre forståelse av hva jeg har skrevet om.

QMFVmVn76RU

 

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg